Gehoor Nederlandse jongeren verder verslechterd

Het gehoor van de Nederlandse jongeren is verder verslechterd. Dat concludeert de Nationale Hoorstichting na analyse van 17.000 online hoortesten die in 2012 zijn afgenomen.

38% van de deelnemende jongeren (12 tot 25 jaar) scoort onvoldoende of slecht. Twee jaar geleden was dat nog 30%. Om verdere verslechtering te voorkomen is het van belang dat de preventie van gehoorschade prioriteit krijgt in het nieuwe Nationaal Programma Preventie.

De cijfers zijn afkomstig van de hoortesten die in 2012 zijn gedaan via de website oorcheck.nl. Sinds de start in 2007 hebben 430.000 jongeren gratis hun gehoor getest via deze test van de Nationale Hoorstichting. Hierdoor is goed te volgen hoe de gehoorkwaliteit van Nederlandse jongeren zich ontwikkelt. Opvallend is verder dat meer jongeren die de test doen de kwaliteit van het eigen gehoor vaker overschatten: 29% in 2012 ten opzichte van 23% in 2010.

Onnodige schade
De belangrijkste oorzaak van gehoorverlies op jonge leeftijd blijft het luisteren naar te harde muziek, via mp3-spelers of in uitgaansgelegenheden. Gehoorschade als gevolg van harde muziek kan niet worden genezen. Directeur van de Nationale Hoorstichting Laura van Deelen: ‘Het is zorgwekkend dat zoveel jongeren een slecht gehoor hebben. Gehoorproblemen kunnen leiden tot slechte prestaties op school en op het werk. Een grote groep jongeren begint hun werkende leven met een achterstand. Dat is gewoon zonde, omdat deze gehoorschade voorkomen kan worden’.

Clevy hoofdtelefoons helpen gehoorschade te voorkomen
Met de Clevy Headphone en Earphone kan gehoorschade door harde muziek via MP3-spelers worden voorkomen. Deze hoofdtelefoons zijn in hun geluidsuitstoot beperkt tot maximaal  85 decibel, volgens audiologen de grens waar boven relatief eenvoudig gehoorschade kan ontstaan. Door kinderen deze hoofdtelefoons, die bovendien ergonomisch aan de vorm van een kinderhoofd zijn aangepast, te laten dragen in plaats van de conventionele modellen hoofdtelefoons kan een belangrijke oorzaak van vroegtijdig gehoorverlies in de kiem worden gesmoord.